PayPal RSS Facebook Twitter Flickr 500px Youtube

A+ A A-

Evenimente

Rausor-Retezat
Rausor-Pietrele
Toamna la Silvas
Sibiu
Ulcinj, Muntenegru
Ulm
Transalpina
Rapa Rosie
Clopotiva-Retezat
Enduro-Panorama
Pestera Ponorici
Fulg de nea
Straja
Parcul Dendrologic
Deva by night
Valea de brazi
Muntii Bucegi
Bran si Rasnov
Cascada Sapte Scari
Lacul Balea
Lacul Bucura
Pietrele - Lolaia

Rapa Rosie

<

Rapa Rosie vedere generala

Un alt weekend cu vreme frumoasa numai bine de iesit din casa pentru o noua aventura. Ne planificam din timp, ne adunam gasca, masinile, planurile si gata. Unde sa fie de data asta? Alba-Iulia, Râpa-Rosie pe aici prin zona ca avem locuri frumoase de vizitat.

Am plecat într-o mica plimbare în orasul Alba-Iulia pe la magazine cu fetele. Noi baietii nu suntem asa doritori de cumparaturi dar trebuie sa le facem pe plac, nu?! Dupa un pic de Mall ceva cumparaturi si o gustare am facut cale întoarsa. Pe drum ne-a venit ideea cu Râpa-Rosie (sau era deja povestita...), zis si facut.

Ne-am oprit în Sebes sa întrebam cum se ajunge pentru ca traseul nu este chiar la îndemâna. Am obtinut informatii intr-o benzinarie si am pornit la drum. Dupa câteva stânga-dreapta prin Sebes am iesit pe un drum de tara pe Calea Daii si usor, usor am ajuns în apropierea râpei.

Am lasat masinile lânga un pârâu si de acolo am pornit pe jos pret de 10 minute, plimbare usoara. În fata râpei era o gospodarie frumos amenajata special sa primeasca vizitatori curiosi de aceasta formatiune. Am avut parte de o zi superba de primavara cu niste nori ireali de frumosi care parca dansau în fata noastra, special pentru noi, ca o primire calduroasa.

Rezervatia Naturala Râpa Rosie este situata la doar 3 km de orasul Sebes, pe drumul ce leaga aceasta localitatea de satul Daia Romana, în partea de nord.

Râpa Rosie este o rezervatie geologica cu o suprafata de 10 ha. Peretii sai au înaltimi cuprinse între 80 si 100 m. Apa a sapat pe un substrat variat (pietrisuri, nisipuri cuartoase, gresii) forme ciudate: coloane, turnuri, piramide - toate de culoare rosiatica.

Hauri adânci se deschid în stânga si dreapta, iar apa de ploaie formeaza pârâiase sângerii, care se pravalesc în fundul vagaunilor cu un zgomot sinistru. Pasarile au sapat în lut zeci si zeci de gauri. Coborârea spre pod, peste apa Secasului atrage atentia asupra tunelurilor sapate de apa de ploaie, care cu timpul se surpa formând santuri enorme.

Tot aici se pot întâlni si câteva specii vegetale rare (Cotoneaster integarrima, Ephedra distachya, Centaurea atropurpurea, Dianthus serotinus, Cephalaria radiata, Asplenium nigrum).- preluat de pe http://rapa-rosie.ro

Fotografii mai multe puteti vedea în galerie.

light dark

Home | Evenimente | Galerie | Contact | Harta site | Autentifica-te | Mobile
Copyright © Mircea Hulban 2007 - 2023. All rights reserved. Powered by hmirs.